Diş Hastalıkları

Kanal Tedavisi Nedir?

Bakterilerin, diş çürükleri ya da mine yüzeyindeki çatlaklar yoluyla dişin damar sinir paketinin bulunduğu, pulpa denen kısma ulaşması sonucunda, dişin içerisinde iltihap oluşur. Bu iltihap, diş köküne ilerleyerek ağrı ve diş kökünde enfeksiyona sebep olur. Bu durumda kanal tedavisi yapılır.

Retreatment Nedir?

Kanal tedavisi yapmaktan daha komplike bir tedavi de, daha önceden eksik olarak yapılmış bir kanal tedavisini sökmek ve yeniden yapmaktır. Buna retreatment denir.

Apikal Rezeksiyon Nedir?

Kök ucu iltihapları, tedavi edilmedikleri zaman ya ağız ortamına fistül ağzı oluşturup iltihap çıkışı olur, ya da kemik içinde kist haline dönüşür.

Post Uygulaması Nedir?

Kanal tedavisi yapılan dişler genellikle harap olmuştur ve üzerlerine dolgu vb uygulamalar yapmak oldukça zordur. Dişler özellikle kaplama yapılması gerektiğinde dişi güçlendirmek için kök kanalı boyunca bir çubuk konur.

Diş Çürüğü Nedir?

Yediğimiz gıdalar, dişlerimizin üzerinde bakteri plağı denen gıda kalıntıları bırakır. Düzenli diş fırçalama ile bu gıda artıklarının dişten uzaklaştırılması çok önemlidir. Gıda artıkları dişlerde uzun süre beklerse, ağız bakterileri tarafından sindilir ve artık olarak asit ortaya çıkar. Asitler, diş yüzeyindeki mine tabakasını parçalar ve uzun vadede dişlerde çürükler oluşur.

Onlay-inlay Nedir?

Diş çürükleri temizlendikten sonra kompozit denen yüksek dayanımlı ve ışıkla sertleşen malzeme ile doldurulur. Buna dolgu denir. Kompozit dolgunun avantajı, aynı seans yapılması ve nispeten estetik olmasıdır. Son yıllarda seramik bloklardan laboratuvar ortamında kazınarak yapılan inlay denen restorasyonlar gündeme gelmiştir.

Diş Hekimliği ve COVID 19

Koronavirüs kaynaklı Covid hastalığı, hayatımızın her alanında olumsuz değişikliklere sebep oldu. Sosyal hayatımızın ve tüm alışkanlıklarımızın alt üst olduğu bu dönemde diş tedavilerimiz de bu anlamda olumsuz etkilendi. Pek çoğumuz hem ortamdan kaynaklanan karamsarlık sebebiyle ağız bakımını ihmal etti ve eski sorunlarımıza yenileri eklendi. Diş tedavileri de riskli görülerek gerekli tedaviler ertelendi.

Diş Sıkma, Bruksizm Nedir?

Toplumda yaygın olarak görülen diş sıkma (Bruksizm), artık bir hastalık olarak görülmekte ve tedavi edilmektedir. Diş sıkmanın sebepleri arasında dişsel ilişkinin (okluzyon) bozulması, stres, kas hastalıkları, duruş bozuklukları gibi pek çok faktör olabilir.