Bu sayfa Erişkin Ortodontisi hakkında bilgiler içerir. Ortodonti konusunda detaylı bilgi için sayfayı ziyaret edebilirsiniz.
Uzun yıllar boyunca çocuklara uygulanan bir tedavi olarak bilinen ortodonti, erişkinlerin de güzel gülüşlere sahip olmasının yolunu açmaktadır.
Erişkin ortodontisinin yaygınlaşmasındaki en önemli etken, insan yaşamının uzaması ve hayat kalitesinin artmasıdır. Günümüzde 60-70 yaşlar dahil orta yaş olarak kabul edilmekte, bu kişiler sosyal hayatlarında rahat olmak istemektedirler.
İlerleyen teknoloji sayesinde önce şeffaf (beyaz) diş telleri üretilmiş, sonra lingual (içten takılan) diş telleri geliştirilmiştir. Teknolojinin şu anda ulaştığı son nokta, invisalign, orthero gibi markalar tarafından üretilen şeffaf plak tekniğidir. Erişkin ortodontisinde tek kısıtlayıcı faktör, diş eti hastalığına bağlı aşırı kemik kayıplarıdır.
Tıpkı bir ağacın, yeterli toprak yoksa kuvvetlere dayanamayacağı gibi, aşırı diş eti çekilmesi durumunda da dişler, ortodontik kuvvetlerden olumsuz etkilenebilir. Bu durum, toplumun çok küçük bir kesiminde görülmektedir. Genel olarak konuşmak gerekirse, toplumun hemen hemen tamamı, ortodontik tedavi için uygundur denebilir.
Erişkin ortodontisinin yaygınlaşmasındaki bir başka etken de, gerek diş kayıplarına bağlı protetik tedavi ihtiyacında, gerekse de estetik uygulamalarda, öncelikle temel dişlerin uygun yerde olmasının, yapılan protetik uygulamanın başarısını arttırmasıdır. Kırılmış ya da aşırı hasarlı bir dişin üzerine kaplama yapılmadan önce, ortodontik tedavi ile dişler uygun yerlerine taşınabilirse, yapılacak protez çok daha güzel ve fonksiyonel olacaktır.
Çürük ya da iltihap gibi durumlarda diş çekimi yapıldığında da, zamanla diğer dişler çekim boşluğuna doğru hareket etmekte ve daha sonra o boşluğa implant yapılması zorlaşmakta, hatta imkansız hale gelmektedir. Ortodontik tedavi ile diş boşlukları ayarlanarak başarılı implantlar yapılabilmektedir.