Flor Uygulaması

Flor Uygulaması Nedir?

Anne babaların son zamanlarda sıklıkla duyduğu flor uygulaması, diş minesinin güçlenmesi ve başlamakta olan çürüklerin tamiri açısından önemli bir uygulamadır.

Dişler, gıda artıklarının bakteriler tarafından yıkılması sonucu oluşan asit saldırıları sebebiyle devamlı surette yapım ve bunun karşılığında da yıkım süreciyle karşı karşıyadır. Tükürükte bulunan flor, kalsiyum ve fosfat sayesinde diş minesinde çözünmeye başlayan yapı tekrar sağlamlaşır. Flor uygulaması, özellikle diş telleri olan kişilerde, çocuklarda, fırçalama zorluğu çeken engelli bireylerde çok daha önemlidir.

Flor Uygulaması Nasıl Yapılır?

Flor uygulaması, sistemik yolla yani flor tabletlerinin yutulması yoluyla olabildiği gibi, topikal, yani dişe sürülerek de uygulanır. Su, süt, et gibi gıdalarda flor bulunduğu ve ihtiyaç kadar alındığı için sistemik flor uygulamasına çoğu zaman ihtiyaç olmamaktadır. Florürün klinik şartlarda uygulama yöntemi dişlere direkt olarak sürülmesi şeklindedir. Bu uygulama tükürük izolasyonu yapılarak yapılmalı ve florür yutulmamalıdır. Dişler temizlenip kurutulduktan sonra, özel konsantrasyonlarda hazırlanan florür jeller dişlere uygulanır. 6 yaşından küçük çocuklarda yutma riskine karşı jel formu değil, dişe sürüldükten sonra ışıkla sertleşen flor cilalarının uygulanması tercih edilir. Flor uygulaması, çürük riski değerlendirildikten sonra 3-6 aylar aralığında tekrarlanabilen oldukça faydalı bir uygulamadır. Flor uygulaması, çocukluk çağında yapılabileceği gibi, diş teli takan kişilerde de fırçalama zorluğu sebebiyle oluşabilen hafif çürük başlangıçlarını da engeller.

Florür uygulamasının bir başka çeşidi de diş macunu ve florlu gargaraların kullanımı şeklinde olur. Diş macununun içindeki flor da normal koşullarda iyi fırçalayan ve risk grubu düşük kişilerde dişlerin korunması için yeterlidir. Diş teli takan, ya da genetik veya beslenme kaynaklı çürük riski yüksek olan kişilerde düzenli olarak florürlü diş macunu kullanılabilir. Kullanımda dikkat edilmesi gereken nokta, macunun fırçalama sonrası yutulmaması ve ağzın iyice çalkalanmasıdır.

Etiketler


Flor Uygulaması , Florür Uygulaması , Flor Uygulaması Nedir, Flor Uygulaması Nasıl Yapılır , Çocuk Diş Hekimliği , Pedodonti , Pedodonti Uzmanı