Dişlerin ön yüzeylerinde yapısal bozukluklar, beyazlatma ile giderilemeyen renklenmeler, hafif çapraşıklıklar ve dişlerin arasında boşluklar varsa, dental lamina tedavisi, düşünülmesi gereken tedavilerin başında gelir.
Lamina, dişin ön yüzüne yapıştırılan çok ince porselenden bir yapraktır. İstenen renkte ve yüzey yapısında üretilebilir. Estetik açıdan en az 5 renk barındırmalı ve gerçek dişe benzeyen küçük çöküntü ve tümsekler barındırmalıdır.
Lamina uygulamasında dişler ya hiç aşındırılmaz, ya da sadece ön yüzüne çok yüzeysel (0.3-0.7 mm) pürüzlendirmeler yapılır. Diş yüzeyinin hazırlanmasının ardından dijital olarak ölçüler alınır ve çalışılan laboratuvara aktarılır. Laminanın üretilmesi yaklaşık 1 haftayı bulur. Dişe özel bir yapıştırıcı ile yapıştırılan lamina, adeta dişin minesi kadar sert ve sağlamdır. Bu yöntemin avantajı, minimum aşındırma ile kısa sürede oldukça önemli bir estetik kazanım sağlamasıdır. Dental lamina tedavisinde en önemli nokta, protez uzmanının diş yüzeyini çok iyi hazırlamasıdır. Diş yüzeyindeki hazırlık adeta mikron seviyesindedir. İkinci önemli nokta, teknisyenin hazırlığıdır. Dental laminanın tekniğine uygun, katmanlı biçimde hazırlanması çok önemlidir. Bu sayede lamina gün ışığını farklı katmanlardan yansıtarak 3 boyutlu ve derinlikli bir görüntü sağlar. Lamina tedavisinin sizin için uygun olup olmadığını Ataşehir diş kliniğimizde protez uzmanımız muayene sırasında size detaylı olarak anlatacaktır.
Lamina dişleri kendi dişlerimiz gibi kullanabiliriz. Laminalar konusunda en çok dikkat edilmesi gereken nokta, diş temizliğinin çok iyi yapılması gerekliliğidir. İkinci önemli nokta ise dişleri parafonksiyon olarak adlandırılan, diş sıkma, tırnak yeme vb gibi aşındırıcı etkilere maruz bırakmamaktır. Dental lamina tedavisi ilgili hastalarımızın sık sık sorduğu soru, dişlere zarar verip vermediğidir. Laminalar yapılırken dişlerde çok hafif bir pürüzlendirme yapılır. Bu dişlere herhangi bir zarar vermez. Düzgün şekilde bakılan ve temizliği ihmal edilmeyen dişler, tıpkı diğer dişler gibi kullanılabilir. Laminaların ömürlerini etkileyen en önemli faktörlerden birisi de dişlerin kırılmayı engelleyecek şekilde, sert köşeler ve açılar oluşturmayacak şekilde hazırlanmasıdır. Burada protez uzmanının deneyimi çok önemlidir. İkinci önemli faktör yapıştırma materyali ve tekniğidir. Tek bir lamina dişin yapıştırılması yaklaşık 15 dakika almaktadır. Laminanın inceliği ve dişe uyumunun hassasiyeti düşünüldüğünde, yapılacak en küçük bir hata bile laminanın ömrünü azaltmaktadır.
Dental laminalar tek parça bloklardan kazıma tekniğiyle yapılabildiği gibi, katmanlı şekilde elle de üretilebilir. Her ne kadar teknoloji çok gelişmiş olsa da, şu anda blok kazıma tekniği, tabakalı şekilde lamina üretilmesine imkan vermemektedir. Bu teknikte üretilen laminalar tek renkli olmaktadır. Oysa ki lamina tedavisinin püf noktası, diş yüzeylerinde gerçek diş gibi girinti ve çıkıntılar oluşturmak, ve farklı bölgelerde farklı renkler verebilmektir. Ataşehir diş kliniğimizde protez uzmanımız, sizi bu konuda detaylı biçimde bilgilendirecektir.