Çürük ya da travma sebebi ile diş köklerinin içerisindeki sinirler açığa çıkmışsa, hem aşırı ağrı oluşur, hem de bu damar-sinir paketi iltihaplanarak kist oluşumuna sebep olabilir. Bazen de komşu dişlerden kök iltihabı yayılabilir. Bu durumda kanal tedavisi yapılır.
Bazı durumlarda kanal tedavisi tam olarak başarılı olmayabilir. Bunda hekim faktörü, kök kanallarının şekli ve sayısı, anatomik faktörler ve kullanılan cihaz ve aletlerin özellikleri etkili olur. Kanal tedavisi sırasında kök kanalları tam olarak doldurulmazsa kök ucundaki enfeksiyon iyileşmeyebilir. Bu durumda kanal tedavisi tekrarı (Retreatment) gerekebilir.
Retreatment uygulamasının en önemli basamağı, kanal tedavisi yapılmış köklerin boşaltılmasıdır. Bu durumda, daha önceden yapılmış olan kanal tedavisi sırasında kök kanalları uygun biçimde genişletilip şekillendirilmediyse, olabildiğince kök şekillendirmesi yapılır. Retreatmentte sık görülen durum, dişlerde bulunamayan kanalların açığa çıkmasıdır. Her dişte, anatomik çeşitlilik olabilir ve fazladan kök kanalları ve çatallanmalar bulunabilir. Bu kanallar tedavi sırasında görülmezse doldurulmazlar ve enfeksiyon kaynağı olabilirler.
Bu durumda en iyi teşhis, 3 boyutlu tomografi ile kök kanallarının incelenmesi ve kanal yapısının görülmesidir. Retreatment, endodonti uzmanlarının mesailerinin önemli bir kısmını almaktadır. Ataşehir kliniğimizde bulunan endodonti (Kanal tedavisi) uzmanımız, kanal tedavisi tekrarı konusunda gerekli incelemeyi yaparak detaylı bilgi verecektir. Kanal tedavisi tekrarı, normal bir kanal tedavisine göre daha fazla hassasiyet gerektiren bir tedavi şeklidir.
Bu açıdan kanal tedavisi tekrarında deneyimli bir endodonti uzmanına başvurmak önemlidir. Deneyimli bir endodonti uzmanının yaptığı retreatment işleminde yüksek oranda başarı sağlamak mümkündür. Kanal tedavisi tekrarında, kanal içindeki dolgu materyali sökülür, kök ucundaki iltihabı tedavi edecek bir ilaç ile doldurulur.
Endodonti uzmanının değerlendireceği süre kadar beklenir. Bu süre bazen 1 gün, bazen de bir kaç haftadır. Bu sürenin sonunda daimi kanal dolgusu yapılır. Kök kanal yenilemesi yapılan dişler bazen beyaz dolgularla, bazen zirkon kaplamalarla, bazen de onlay ya da inlay denen, kompozit ya da seramik malzemeden yapılan yarı dolgularla restore edilir.