Şeffaf Plaklar

Dişlerin yüz estetiğindeki rolü şüphesiz ki çok önemlidir. Bu, sosyal yaşamımızı da direkt etkileyen bir durumdur. Geçmiş yıllarda erişkinlerde diş çapraşıklığını düzeltmenin yolu, dişlere kaplamalar yapmak ya da sabit diş telleri takmaktı. Bu sebeple pek çok yetişkin insan ortodontik tedaviden kaçınmakta, ya yamuk dişler ile hayatını sürdürmekte, ya da kaplama, protez gibi restoratif tedavilere yönelmekteydi. Bu durum, pek çok kişinin tedavi olmaması ile sonuçlanıyordu.

Gelişen teknoloji ve artan taleplerle birlikte, dişlerin tel takmadan, şeffaf plaklarla düzeltilmesinin yolu açıldı. Önce basit çapraşıklıkların düzeltilmesi ile başlayan şeffaf plak tedavisi, son yıllarda gittikçe daha başarılı şekilde yapılmaya başlandı ve daha yaygınlaştı. Bu başarıda en büyük pay, hekimlerin deneyiminin artması, gelişen yapay zeka teknolojisinin ve şeffaf plakların yapıldığı malzemenin de gelişmesidir.

Şeffaf plak tedavisinde yöntem, çapraşıklığın dijital olarak bilgisayar ortamında düzeltilmesi ve dişlere bu hareketi sağlayacak şekilde belli sayıda plak yapılması prensibine dayanır. Her bir şeffaf plak, milimetrenin dörtte biri kadar basamaklara bölünmüş hareketi dişlere iletir. Bu adeta, fotoğraf karelerini birleştirerek hareketli bir görüntü oluşturmaya benzer.

Bu tedavinin başlangıcı, her tedavide olduğu gibi detaylı bir muayene ile kişinin şikayetinin ve tedavi beklentisinin anlaşılması ile başlar. Ortodonti uzmanı tarafından yapılan muayene sonucu, bu beklentilerin ne kadar karşılanabileceği hekim tarafından belirlenir ve kişiye kapsamlı şekilde anlatılır.

Şeffaf plakların da, sabit diş tellerinin de bazı diş bozuklukları yönünden avantaj ve dezavantajları bulunmaktadır. Eğer bozukluk şeffaf plaklarla tedavi için uygunsa, kişiden dijital tarama yöntemiyle diş ölçüleri, ve ağız içi-dışı fotoğrafları alınır. Bu veriler kullanılarak sanal bir ağız yapısı oluşturulur, bozukluk analiz edilerek tedavi hedefi belirlenir ve tedavi şekline ve süresine karar verilir. Bu plan dahilinde robotik olarak istenen sayıda şeffaf plak üretilir. Bu süreç sonunda şeffaf plakların ülkemize gelmesi 3-4 haftayı bulmaktadır.

Ortodontistin tercihi ve çapraşıklığın durumuna göre plaklar kişi tarafından haftada ya da 10 günde bir değiştirilir. Bu süre boyunca aksi bir durum olmazsa genelde 2 ayda bir ortodonti uzmanı tarafından kontrol yapılması yeterlidir. Ortodonti uzmanı, kontrol randevularında diş hareketlerinin şeffaf plaklarla uyumlu şekilde gidip gitmediğini takip eder, gerekirse dişlere yapıştırılabilecek küçük eklentilerle dişleri şeffaf plaklara adapte eder.

Şeffaf plaklar yemek haricinde devamlı takılmalıdır. Invisalign şeffaf plak tedavisinde en önemli nokta plakların çok düzenli şekilde kullanılması ve diş temizliğine çok dikkat edilmesidir. Yeterli süre takılmayan plaklar hemen hemen hiç düzelme sağlamazlar. Şeffaf plakların tedaviniz için uygun bir seçenek olup olmadığını Çapa ve Ataşehir’de bulunan kliniklerimizde, ortodonti uzmanlarımıza danışarak öğrenebilirsiniz.

Etiketler


Şeffaf Plaklar , Şeffaf Plaklarla Tedavi , Şeffaf Plak Tedavisi , Ortodonti , Ortodontik Tedavi , Diş Teli , Ataşehir Ortodonti , İstanbul Ortodonti