İskeletsel bozuklukların Ortognatik Cerrahi ile düzeltilmesi son yıllarda oldukça başarılı şekilde uygulanmaya başlanan bir tedavi şeklidir. Ortognatik cerrahi, ortodontik tedavi ile başlayan, cerrahi işlem ile devam eden ve yine ortodonti ile biten bir tedavi şeklidir. Cerrahi işlemin nasıl yapılacağını ortodontist ile cerrah birlikte yaparlar.
Bu işlemin planlanması önceki yıllarda klasik röntgen filmleri üzerinde, 2 boyutlu olarak elle çizilir ve planlanırdı. Günümüz teknolojisinde tüm uygulamalar gibi tıbbi uygulamalar da 3 boyutlu olarak kullanılabilmektedir. Bu teknolojinin ortodonti alanında en önemli uygulaması ortognatik cerrahi planlanmasıdır.
Ortognatik cerrahi tedavisi, ortodontik tedavi ardından çene cerrahisi uzmanı ya da estetik plastik cerrahi uzmanı tarafından yapılan cerrahi işlemdir. Bu işlemin planlaması ortodonti uzmanı ve cerrah tarafından birlikte yapılır.
Planlama işlemi, hastanın dişsel yapısının 3 boyutlu ağız içi tarama cihazı ile taranmasıyla başlanır. Bu cihaz, dijital ölçü alır. Daha sonra hastanın başı CBCT denen tomografi cihazı ile taranarak kafatası ve alt çenesi de dijitalize edilmiş olur. Bu veriler, ortognatik cerrahi planlamasına özel oluşturulmuş yazılımlar ile birleştirilir ve kişinin şu andaki yapısı bilgisayara aktarılmış olur.
Aktarma işleminin ardından, ameliyat planı belirlenir ve bilgisayar ortamında ameliyat yapılır. Bu işlemler sonucunda kişinin ameliyat sonucunda nasıl görüneceği de canlandırılmış olur. İstenen sonuç sağlandıktan sonra yazılım, bu planın uygulanmasında kullanılacak olan cerrahi rehberleri (Surgical splint) oluşturur.
Bu rehberler 3 boyutlu yazıcı kullanılarak basılır ve cerraha verilir. Cerrah bu rehberleri kullanarak ameliyat sırasında çeneleri konumlandırır. Bu yöntem, ameliyat süresini kısaltır ve başarı oranını oldukça fazla arttırır.