Ortodonti

Ortodontik Tedavi Nedir?

Dişlerdeki ve çenelerimizdeki dişsel ve iskeletsel bozuklukların düzeltilmesine ortodontik tedavi, halk arasında tel tedavisi denir. Çoğu kişi ortodonti uzmanlarının sadece diş yamukluklarını düzelttiğini düşünse de aslında çene kemikleri, hatta başımızı oluşturan kemiklerin ve baş-boyun kaslarının tamamı ortodonti uzmanını ilgilendirir. Diş çapraşıklıklarını düzeltmenin bir kaç yöntemi vardır. En yaygın yöntem, hemen hemen herkesin bildiği metal diş telleridir. Dişlerin üzerine özel yapıştırıcılarla yapışan metal diş telleri uygun kuvvetlerle dişleri düzeltir. Metal diş tellerinin görüntüsünden rahatsız olan kişiler için, yüksek teknoloji ile üretilen ve görünmez diş teli de denen şeffaf diş telleri de üretilmiştir. Şeffaf diş telleri, porselen braket ya da beyaz diş teli olarak da adlandırılır. Bu teller sabittir ve metal diş tellerine göre çok az görünür. Son yıllarda Sabit tel takmak istemeyen kişiler için şeffaf plak tedavisi denen uygulama geliştirilmiştir. Şeffaf plak tedavisinde, dişlerden alınan dijital taramalar kullanılarak çapraşıklıkları düzelten plaklar üretilir. Bu plaklar haftada ya da 10 günde bir değiştirilir ve zaman içerisinde dişlerde düzelme sağlanır. Şeffaf plak tedavisi deyince akla ilk invisalign markası gelir. Bu teknikler hep ilave olarak genellikle çocuklarda uygulanan ve halk arasında damaklık denen bir tedavi yöntemi daha vardır. Bu yöntem genellikle çocukluk çağında çene darlığı tedavisinde kullanılır. Ortodonti uzmanları dişlerdeki ve kemiklerdeki bozukluğu şiddetine göre bu tedavileri ayrı ayrı ya da birlikte kullanabilirler. Kesin tedavi planı muayene sonucunda şekillenir.

Erişkinlerde iskeletsel bozuklukların yüz yapısına yansıdığı durumlarda ortognatik cerrahi denen ve ortodonti ve ameliyat içeren tedaviler uygulanabilir. Bu; Erişkin yaşta yapılan bir tedavidir. Ortognatik cerrahi tedavisinde ortodontist dişleri ameliyattan sonra en uygun şekilde kapanacak şekilde düzenler, yüz estetiğini ve gülüş tasarımını en uygun hale getirecek şekilde ameliyat planını yapar. Ortognatik cerrahiyi genellikle çene cerrahları ve plastik cerrahlar yapmaktadır. Tedavinin genel planı ise ortodontist tarafından düzenlenir. Ataşehir Ortodonti Kliniği ekibinde bulunan ortodontist ve çene cerrahisi uzmanı tarafından tedavi protokolü oluşturulur.

Ortodonti uzmanımıza muayene olmak için Ataşehir Ortodonti Kliniğine randevu ile gelebilirsiniz.

Dijital Cerrahi

Ortognatik cerrahi, ortodontik tedavi ile başlayan, cerrahi işlem ile devam eden ve yine ortodonti ile biten bir tedavi şeklidir. Cerrahi işlemin nasıl yapılacağını ortodontist ile cerrah birlikte yaparlar.

Uyku Apnesi ve Horlama Apareyi

Ortognatik cerrahi de, uyku apnesinin şiddetli olduğu durumlarda başvurulacak tedavilerden birisidir. Kişinin klinik muayene ve 3 boyutlu tomografi incelemesinde hava yolunun dar olduğu belirlenirse, çeneleri öne alacak bir cerrahi müdahale planlanabilir.

Gömülü Dişler

Dişlerin sürmeleri farklı zamanlarda olur. Bazı durumlarda diş sürmelerinde aksaklıklar görülür ve daimi dişler sürmeyebilir. Dişler zamanında sürmemişlerse gömülü dişler olarak isimlendirilirler.

Myofonksiyonel Tedavi Nedir?

Son yıllarda dijital alandaki ilerlemeler, ortodontik tedavi tekniklerinin de şekil değiştirmesini sağlamıştır.

Dijital Ortodonti

Son yıllarda dijital alandaki ilerlemeler, ortodontik tedavi tekniklerinin de şekil değiştirmesini sağlamıştır.

Ortodonti Nedir?

Ortodonti, dişlerin ve çene kemiklerinin anomalisi ile ilgilenen bilim dalıdır.

Ortodonti Uzmanı Kimdir?

Ortodonti Uzmanı olmak için, 5 yıllık diş hekimliği eğitiminin ardından, üniversitelerin ortodonti bölümlerinde 4-6 yıl arası uzmanlık eğitimi almak gereklidir.

Ortodonti Muayenesi Ne Zaman Yapılır?

Yeni doğanda dişlenme, ortalama 6-8 ay civarlarında ön dişlerin çıkması ile başlar.

Ortodonti Muayene Öncesi ve Sırası

Ortodonti muayenesi için kliniğimizi arayabilir ya da sosyal medya aracılığıyla randevu alabilirsiniz.

Ortodonti Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Metal Braketler (Diş Telleri), Kapaklı Diş Telleri (Self Ligating), Beyaz Teller (Porselen Tel), Iconix Braketler, Şeffaf Plak, Lingual Ortodonti (İçten Takılan Tel), Hareketli Apareyler (Damaklık), Sabit Fonksiyonel Aygıtlar (Powerscope), Ağız Dışı Aygıtlar, Geçici Dayanak Vidaları (Temporary Anchorage Device)

Ortodonti Fiyatları

Ortodontik tedavi fiyatını etkileyen pek çok faktör vardır. Bunları kısaca açıklayalım: En önemli maliyet faktörü, tedaviyi, teşhis, tedavi ve sonrasında planlayan, yürüten ve idare eden ortodonti uzmanının yetkinliği ve deneyimidir.

Çocuklarda Ortodonti Kontrolü

Dünya Ortodontistler Birliği; Ortodonti için ilk muayene yaşını 6 yaş olarak belirlemiştir. Bunun sebebi, daimi dişlenmeye bu yaşta geçiliyor olmasıdır. Bu yaşa kadar çocuklar tercihen bir pedodonti uzmanı tarafından, bu mümkün değilse bir diş hekimi tarafından takip edilmelidir.

Erişkin Ortodontisi

Uzun yıllar boyunca çocuklara uygulanan bir tedavi olarak bilinen ortodonti, erişkinlerin de güzel gülüşlere sahip olmasının yolunu açmaktadır.

Şeffaf Plak Tedavisi

Ortodontik tedaviler genelde diş teli ile birlikte anılsa da son yıllarda bilgisayar teknolojisinin ve 3 boyutlu tasarımın gelişmesi, dişleri düzelten şeffaf plakların üretilmesinin yolunu açmıştır.

Ortognatik Cerrahi Nedir?

Alt ve üst çenelerin kafa kaidesine göre yanlış pozisyonda geliştiği ortopedik bozukluklar, büyüme gelişme çağında düzeltilmezse, hem çiğneme ve konuşma gibi fonksiyonlar bozulabilir, hem de kötü bir görüntü ortaya çıkabilir. Bu bozukluk sıklıkla alt çenenin önde olması şeklinde görülür.

Diş Telleri ile Yaşamak

Gelişen teknoloji ile birlikte diş telleri de hem küçülmüş, hem de tedavi süreci kısalmıştır. Cam benzeri ve şeffaf ve çok daha az görünen braketler, diş tellerini hemen hemen görünmez hale getirmiştir.

Tel Tedavisi Sürerken Oluşabilecek Sorunlar

Diş tellerinin takıldığı ilk bir kaç günde yanaklarda hafif yaralar görülebilir. Bu durum, bir kaç gün içerisinde geçecektir.

Ortodontik Bozukluklar Nelerdir?

Ortodontik bozukluklar genel olarak dişsel ve iskeletsel olmak üzere ikiye ayrılır.

Çene Eklemi Bozukluğu

Diş sıkma, hatalı ve eskimiş restorasyon ve dolgular, travmalar, stres ve bazı sistemik hastalıklar, çene eklemlerinde bozukluklara sebep olabilir. Çene eklemi, alt çenenin devamı olan eklem başı, eklem yuvası, bu iki eklem arasında yastık görevi gören bir disk ve bu yapıları bir arada tutan bağlardan (ligaman) oluşur.

Ortodontide Ne Kullanılır?

Braket, Ark Telleri, Hareketli Aparey, Ağız İçi Lastik, Elastik Ligatür, Şeffaf Plak, Sabit Retainer (koruyucu), Hareketli Retainer (Sx plağı), Ağız Dışı Aparey, Tad (mini vida), Ara Yüz Fırçası, Ortodontik Diş Fırçası ve Diş İpi, Diş Mumları

Seri Çekim

Dişlerin çenelerde yerleşimini etkileyen faktörlerden birisi, diş hacimleri ile çene büyüklüğünün oranıdır. Bazı durumlarda dişler, çeneye sığmayacak kadar büyük olabilir. Bu durumda sıkça yapılan yanlışlık, çeneleri büyütmeye çalışmaktır.